Hakkımızda

Sosyoloji, toplumsal hayatın, toplumsal değişmenin ihtilafları, neden ve sonuçları üzerine ortaya çıkan sorunları sistematik olarak inceleyen bilim dalıdır. XIX. yüzyıl sonrası meydana gelen makro değişimlere bağlı olarak modern toplumun sorunlarını açıklamak, anlamak ve toplumsal alanda meydana gelen hızlı değişimlere düzen vermek amacını kendisine misyon edinmiştir. Sosyoloji, bireyler arasındaki ilişkileri, siyasetten kültüre, ekonomiden sağlığa, şehir hayatından uygarlık tarihine kadar geniş bir düzlemde inceleme sahasına sahiptir. Dolayısıyla sosyoloji gerek makro gerekse mikro düzlemde içinde bulunulan toplumsal hayatın gerekliliklerine göre sorunları ele alan ve siyaset alanının çözüme kavuşturması için mevcut problemleri ortaya koyan, inceleyen bir bilimsel nosyona sahiptir.

1994 yılında öğrenci alımına başlayan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü bu anlamda kurulduğu günden bugüne bilimsel ilkelerin gereklilikleri doğrultusunda hem global bir bakışla hem de lokal düzeyde bilimsel ve eğitsel faaliyetlerine devam ederek gerek uluslararası konu ve sorunlarla gerekse yerel/saha çalışmaları ile içinde yaşanılanı toplumsal alana katkı sağlamak misyonuyla geçmişte olduğu gibi bugün de çalışmalarına devam etmektedir.

 

Bölümümüzün misyon,vizyon, temel değer ve hedefleri:

Bilimsel ve teknolojik yeniliklere açık, dijital toplumun yol açtığı yeniliklere uyum göstererek, katılımcı, milli değerlere bağlı, sanayi, ticaret ve hizmet sektörünün ihtiyaç duyduğu mesleki bilgi ve uygulama becerisine sahip, bölgemizin ve şehrimizin gelişmesine katkıda bulunabilecek nitelikli öğrenciler yetiştirmek üzere eğitim vermektir.

Başlıca değerler ise şunlardır:

  • Bilimsel
  •  Araştırmacı
  • Yenilikçi
  • Paylaşımcı
  • Katılımcı
  • Güvenilir
  • İletişime açık
  • Çevreci
  • Değerlere saygılı
  • Lider

Ülkemiz ve şehrimiz Kütahya’nın gelişimine fikir, düşünce geliştirme bağlamında katkı sağlamak ve mevcut sosyolojik problemlerinin çözümü noktasında fikir üretmek noktasında en iyi hizmeti vererek ulusal ve uluslararası düzlemde yayınlarla/projelerle ülkenin önde gelen sosyoloji bölümlerinden biri olmak temel vizyonumuzdur.

Sosyoloji Bölümü’nün eğitim ve öğretim çerçevesindeki amacı öncelikle öğrencilerin içinde yaşadıkları dünyayı ve toplumu aldıkları eğitim yoluyla kavrama düzeylerinin gelişimi noktasında kendilerine katkı sağlamaktır. Bu çerçevede, öğrenci odaklı anlayış ile ülkemiz için kalifiye araştırmacılar yetiştiren, mezunları tercih edilen ve aranan, toplumun refahına ve gelişimine katkıda bulunan, aklın ve bilimin ışığında uluslararası standartlarda mesleki bilgi, beceri ve donanıma sahip öğrenciler yetiştiren bir bölüm olmak ana hedeflerimiz arasındadır. Bu hedefler doğrultusunda öğrencilerine lisans eğitimi süresince sosyoloji disiplininin temel kavramlarını ve analiz araçlarını tanıtarak, içinde yaşadıkları dünyayı algılamaları yönünde onlara ezberden uzak güçlü bir analitik düşünce ortamı yaratmak ve yorumlama güçlerini kuvvetlendirerek toplumsal hayatı keşiflerinde yardımcı olmak temel amacımızdır. Ancak güncel olarak teorik düzeyde stratejik amaç ve hedefler bulunmakta olup alana dair paydaşlarla ayrıca oluşturulmuş kurumsal bir stratejik plan bulunmamaktadır. Sosyoloji bölümünün amaç ve hedeflerine dair genel çerçeve aşağıdaki gibidir:

  •  Bilimin evrensel değerlerine bağlı, çağdaş yenilikleri takip eden, üretken, katılımcı ve yenilikçi yaklaşımların önünü açan ve sürekli bilimsel ve teknolojik gelişmelere bağlı kalan değerlere sahip olmak.
  •  Kalite odaklı yönetim anlayışı içerisinde ülke kaynaklarını en etkin biçimde kullanarak, gelecek nesillere sağlıklı ve gelişmiş bir toplumsal miras bırakacak, üretken ve yaratıcı bir zihniyete sahip gençlik yetiştirmek.
  •  İçinde yaşadığı toplumun sorunlarına duyarlı yenilikçi ama yenilikçi olduğu kadar geleneklerine de bağlı bir gençlik yetiştirmek.
  •  Toplumsal sorunların farkında olan, özgüveni ve aldığı eğitim ile sorunları algılayarak farkındalık yaratacak bir genç nesil yetiştirmek temel değerler arasındadır.
  •  Öğrencilerin akademik faaliyet alanlarında aynı zamanda saha çalışmasını da kapsayacak donanımı kullanabilecek düzeye eriştirmek.
  •  Öğrencilerin mezuniyet sonrası iş deneyimlerini arttıracak staj imkânlarının sağlanması.

 

Bölümümüzün akademik yapılanmasında dört anabilim dalı bulunmaktadır:

-Genel Sosyoloji ve Metodoloji A.B.D.,

-Uygulamalı Sosyoloji A.B.D., 

-Kurumlar Sosyolojisi A.B.D.,

-Toplumsal Yapı ve Değişme A.B.D.

 

İdare

Bölüm Başkanı ve 2 Bölüm Başkan Yardımcısı bulunmaktadır. Bölüm Kurul kararlarında Anabilim Dalı Başkanları yer almakta ve bölümdeki kararların işlerliği ortak katılımla yürütülmektedir.Bölümümüzde Kurumlar Arası ve Kurum İçi Yatay Geçiş süreçlerinin ve uluslararası öğrenci ve personel hareketliliğinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için ayrı yetkilendirmeler yapılmıştır. Bu bağlamda, Yatay Geçiş ve İntibak Komisyonu, ERASMUS+ Programı, Mevlana Programı ve Farabi Programı koordinatörlerimiz bulunmaktadır. Koordinatörlerimiz gelen ve giden öğrenciler ile personellerin dosyalarını incelemekte, mevcut yönetmelik ve yönergeler çerçevesinde gerekli prosedürleri (bilgilendirme ve yönlendirmelerde bulunmak, ders eşleştirmelerini yapmak gibi) gerçekleştirmektedir. Ayrıca bölümümüze gelen yabancı öğrencilerle ilgilenmek üzere iki öğretim elemanının görevlendirildiği Yabancı Uyruklu Öğrenci Koordinatörlüğü bulunmaktadır. Bölümümüzde Kurumlar Arası ve Kurum İçi Yatay Geçiş süreçlerinin ve uluslararası öğrenci ve personel hareketliliğinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için ayrı yetkilendirmeler yapılmıştır. Bu bağlamda, Yatay Geçiş ve İntibak Komisyonu, Uluslararası İlişkiler Birim Koordinatörü ve iki koordinatör yardımcısı bulunmaktadır. Koordinatörlerimiz gelen vegiden öğrenciler ile personellerin dosyalarını incelemekte, mevcut yönetmelik ve yönergeler çerçevesinde gerekli prosedürleri (bilgilendirme ve yönlendirmelerde bulunmak, ders eşleştirmelerini yapmak gibi) gerçekleştirmektedir.

Son Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2023, Perşembe